Så tar du bäst hand om dina knivar och håller dem vassa.

Tre enkla grundprinciper:

  1. Tvätta alltid knivar för hand direkt efter användning, torka knivarna med en ren handduk.
  2. Förvara knivarna stilla samt var för sig, detta för att minska risken att de skaver mot varandra eller annat.
  3. Undvik att skära i ben samt frusna varor.

 

Vad gäller när det kommer till val av skärbräda?

Du bör endast använda dig utav skärbrädor som är gjorda utav plast eller trä. Skärbrädor som är gjorda utav exempelvis sten eller glas ökar risken att skada kniven.

Skärbräda gjord utav trä:

Fördel:
  • Mild mot kniven.
  • Tappar oftast inte formen.
Nackdel:
  • Svårare att rengöra.
  • Pris
  • Kräver ibland inoljning.

Skärbräda gjord utav plast:

Fördel:
  • Pris.
  • Enkel att rengöra, går oftast att köra i diskmaskin.
Nackdel:
  • Kan tappa formen beroende på plasten.
  • Allmän kvalité och livslängd.

 Hur förvarar man knivarna bäst?

Antingen på ett magnetisk knivställ eller i ett knivställ som man kan ha stående på köksbänken. Så länge kniven är stilla, torr och inte slamrar mot andra saker så håller den betydligt längre.

Har du fler frågor angående hur man bäst hanterar sina knivar i köket?
Tveka inte att höra av dig!